Cuvantul Libertatii: Primarul municipiului Calafat, Mircea Guță, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Calafat, Mircea Marinel Guță, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de luare de mită şi abuz în serviciu, în formă continuată, și a lui Constantin Coman, administrator al unor societăți comerciale, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2008-2011, Guță Mircea Marinel, în calitate de primar al municipiului Calafat și ordonator principal de credite, „în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a dispus achiziționarea mai multor bunuri și materiale din fondurile autorității locale, prin procedura achiziției directe, de la firmele administrate de inculpatul Coman Constantin. Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispozițiile OUG nr. 34/2006 (privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite, iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente”.

În realizarea acestor acțiuni, Guță Mircea Marinel a fost sprijinit de Coman Constantin, care i-a pus la dispoziție facturi fiscale, pe elemente componente, în situația în care s-au livrat bunuri finite. Prin aceasta, s-a urmărit atât obținerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achizițiilor publice, ca limită pentru achizițiile directe, cât și un preț supraevaluat, raportat la prețurile de piață și cele menționate în SEAP, pentru bunuri similare. Astfel, s-a cauzat bugetului local al Calafatului un prejudiciu evaluat la 403.041,93 euro.

„La finele anului 2008, inculpatul Guță Mircea Marinel a pretins și primit de la inculpatul Coman Constantin un autoturism Chrysler, pentru a-și exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei municipiului Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, a unor relații comerciale între instituția publică și societățile comerciale administrate de inculpatul Coman Constantin”, se menționează în rechizitoriu.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile, aparținând lui Mircea Guță și Constantin Coman. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. „Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează procurorii DNA.