Scăderea TVA la pâine, succes de proporţii: România se pregăteşte de TVA de 9% pentru produsele alimentare

Scăderea TVA la pâine a adus rezultate spectaculoase în ce priveşte evaziunea fiscală în panificaţie, unul dintre cele mai delicate domenii ale comerţului din acest punct de vedere. Mai mult decât rezultatele, contează faptul că Ministerul Finanţelor este mulţumit de ele, potrivit unor surse din guvern, ceea ce deschide calea relaxării fiscale şi pentru celelalte tipuri de alimente.

Surse guvernamentale au declarat că “Ministerul Finanţelor este mulţumit de rezultatul evaluării scăderii TVA la pâine”.

Acest semnal ar putea reprezenta începutul calculelor guvernului pentru scăderea TVA-ului şi pentru alte categorii de alimente.

“Decizia de a reduce TVA-ul la alte alimente va fi luata dupa colectarea datelor privind efectele reducerii TVA la paine de la 24% la 9%. Prima problema care trebuie rezolvata nu e spatiul fiscal. Raspunsul trebuie sa fie la intrebarea cat de eficienta a fost reducerea TVA la paine. Trebuie sa avem mai multe date despre colectare, despre cate firme au aparut la suprafata. Daca avem 6 luni si un an, putem sa vedem daca a fost o masura buna. Daca a fost buna, extindem”, declara în aprilie ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu.

Evaziunea fiscală ar fi coborât cu nu mai puţin de 20% în doar 10 luni de aplicare a TVA-ului redus. Cifra a fost recent făcută publică de un patronat din domeniul panificaţiei şi a fost confirmată de surse guvernamentale.

„Raportul pe 12 luni îl vom avea pe 15 octombrie, dar după 10 luni de la reducerea TVA la pâine am reușit să fiscalizăm în plus 225.000 de tone de produse, pâine și făină, iar 20% din economia subterană din sector a fost scoasă la suprafață. De asemenea, prețurile la raft au fost reduse în medie cu 12% după introducerea TVA de 9%”, a spus la începutul lunii președintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificație(ROMPAN), Aurel Popescu.

Urmează legumele, fructele şi carnea 

Primul domeniu pe care guvernul l-a avansat în discuţii pentriu o următoare scădere de TVA a fost cel al legumelor şi fructelor, urmat de cel al cărnii. Premierul Victor Ponta a declarat însă că, cel mai probabil, anul acesta nu se va petrece un astfel de eveniment, dar că e luat în calcul pentru începutul anului următor. Doar evaziunea din comerţul cu legume şi fructe este estimată la două miliarde de euro anual.

TVA la pâine a fost redusă de la 1 septembrie 2013.